Valborg är en riktig fyllehelg

Uppdaterad 11:26
I kväll på Valborgsmässoafton kommer cirka 77 procent av ungdomarna i norra Sverige att dricka alkohol och något fler i södra Sverige. Det visar undersökningar som gjorts via internet. Med anledning av detta förstärker polisen i Norrbotten sin bemanning med 25 poliser ikväll. På flera orter innebär det en fördubblad bemanning.

I kväll, på Valborgsmässoafton, kommer 77 procent av ungdomarna i norra Sverige att dricka alkohol och något fler i södra Sverige. Det visar flera undersökningar som gjorts via internet.

Mot bakgrund av det förstärker polisen i Norrbotten sin bemanning med 25 poliser under kvällen. På de flesta orter blir det dubbel polisstyrka. Totalt kommer ett 60-tal poliser  att vara i tjänst, däribland ett par trafikpolispatruller.

Tomas Kemi som är yttre befäl vid Kirunapolisen säger till Norrbottensnytt att Valborgsmässoafton har blivit ett allt större problem under de senaste åren. Det gäller då framför allt ungdomsfylleriet.

– Skotersäsongen är över nu och de flesta ungdomar befinner sig i Kiruna centrum. Därför är vi poliser ute och syns. Det har effekt. Vi förverkar också alkohol. Är de under 18 år och är berusade så ringer vi föräldrarna, säger Tomas Kemi.

Men det är väl inte bara ungdomar som super en sådan här kväll?

– Nej, men just den här helgen och kvällen så brukar det vara ungdomskväll, säger Tomas Kemi.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista