Färre elever söker till LKAB

Intresset för att gå LKAB-gymnasiet har svalnat rejält. I Kiruna är det bara en fjärdedel så många som har sökt utbildningen inför hösten jämfört tidigare år.

När LKAB-gymnasiet startade i Kiruna för tre år sedan blev det direkt det i särklass populäraste gymnasieprogramet. 60 förstahandssökande tävlade om 16 platser och sedan har det hållt sig kring 50 sökande per år.

Inför den här hösten har däremot bara 14 niondeklassare sökt till de 16 platserna.

– Jag tror de är oroliga för att inte få sommarjobb och jobb. Det verkar som att folk inte tror att det kommer att vända och gå bättre, säger Jonas Tjernström som går LKAB-gymnasiet idag.

– Man hör så mycket i media om att det går dåligt för LKAB. Därför kanske många tänker att det inte är passande att välja den linjen just nu, men det går ju dåligt för alla andra företag också, säger Sanna Emmoth.

Mari-Helen Hasselström klipper till en elkabel i klassrummet. Det var löftet om jobb hos LKAB som fick henne att söka för två år sedan.

– Det var det som gjorde hela skillnaden. Annars hade jag inte alls sökt en teknisk linje. Om jag skulle valt utbildning nu när det är så dåliga tider skulle jag nog valt något annat program. Men jag ångrar inte att jag är här nu, säger hon.

På LKAB-gymnasiet i Malmberget däremot märks inget av lågkunjukturen. Det är lika många sökande som tidigare år. Där har 42 elever sökt till höstens 16 platser.

En förklaring kan vara att man kan gå LKAB-gymnasiet via flera olika program där.

– Jag skulle ha sökt trots att det går dåligt för LKAB nu. Det kommer att vända någon gång och då är det mycket goda chanser att få jobb, säger Daniel Stålnacke på LKAB-gymnasiet i Kiruna.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se