Plakatritning till första maj. I förgrunden Yvonne Stålnacke (S). Foto:Niklas Jälén
Förstamajdemonstranter:

"Fler jobb" och "Bättre skyddsnät"

På förstamaj hålls som vanligt demonstrationståg av socialdemokraterna, LO och vänsterpartiet, men intresset för att delta verkar lågt. På en del håll ställs demonstrationstågen in och i stället hålls enbart möten.

Så här motiverar några socialdemokrater i Luleå varför de ställer upp.

- Det är den chans vi har att visa vad vi tycker både om partiet och andra saker. Det är ju arbetarnas dag. På mitt plakat kommer det att stå ”Rösta för ett rött Europa”.

- Just nu tycker jag att jobbfrågorna är viktigast för vi har den högsta ungdomsarbetslösheten i hela Europa.

- Det är jobben som är det viktigast för oss.

- De dåliga opinionssiffrorna för socialdemokratiska partiet kan påverka deltagandet i förstamajfirandet på så sätt att färre delar.

Under de senaste åren har deltagarna i förstamajtågen blivit allt färre och på en del håll har det enbart hållits möten med till exempel korvgrillning. I år håller socialdemokraterna och LO gemensamma tåg i länets kommuner och på vissa håll även tillsammans med vänsterpartiet. Det gäller i Boden, Pajala och Gällivare.

I Luleå håller vänsterpartiet enbart möte, då man tror att uppslutningen inte blir så bra i ett demonstrationståg.

De viktigaste kraven på plakaten blir fler jobb och bättre socialt skyddsnät.

Socialdemokraten Yvonne Stålnacke i Luleå tycker att en ny regering skulle sköta finanskrisen bättre än nuvarande regering.

- Det är jag helt övertygad om, för om man ser nu på den regering vi har är att de försöker kopiera den socialdemokratiska politiken, men de gör väldigt dåliga kopior, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".