Kirunas dagisföräldrar får betala mer

Kiruna kommun inför tolvmånaders avgift för barnomsorgen och avgiften ska dessutom betalas in innevarande månad. Orsaken till förändringarna är de neddragningar på fyra miljoner kronor som måste göras innan årets slut.

Förändringen kommer att tillföra 700 000 kronor i kommunens kassa.

- Det handlar om att vi måste minska kostnaderna och helst öka intäkterna, säger Peter Nordmark skolchef i Kiruna.

Det mesta pekar på att föräldrar till barn i förskola i Kiruna kommer att få extra kostnader. Förslaget att ta betalt för tolv månader i stället för som det är nu elva och att ta betalt för innevarande månad är långt gånget, och barn och utbildningsnämnden har godkänt det. Brev till föräldrarna har också gått ut om förändringarna innan de beslutats i kommunfullmäktige. För nu är det bråttom för att få in pengar.

- Det är de försämrade skatteunderlagen och statsbidragen som snabbt drastiskt och dramatiskt har försämrat kommunens ekonomi och vi måste hitta sätt att klara av ekonomin inom de givna budgetramarna, säger Peter Nordmark och suckar.

Förutom att avgift ska tas för en tolfte månad som de flesta inte nyttjas ska också avgiften betalas innevarande månad, allt för att snabbare få pengar.

Om förslaget genomförs från den första juli som planerat innebär det att alla får dubbel avgift i september då man övergår till betalning innevarande månad, vilket kan bli kännbart för många. Men för de som får det kämpigt ekonomiskt kommer kommunen att erbjuda avbetalningsplan.

- Om trycket på ekonomin blir för hårt så är vi fullt öppna för att hitta lösningar på avbetalningsplaner, säger Peter Nordmark.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".