Synnerliga skäl att pröva Vojakkalamålet

Det finns synnerliga skäl för att hovrättsdomen för förra årets yxmisshandel i Vojakkala ska tas upp av Högsta Domstolen. Det säger advokaten Krister Finnsson i Piteå som företräder en av systrarna i målet.

I torsdags fick Högsta domstolen ansökningarna om prövningstillstånd från de som dömdes i hovrätten.

Bland annat fälldes båda systrarna till ansvar för skyddande av brottsling. Och här menar Krister Finnsson att fallet borde vara vägledande och därför tas upp av Högsta Domstolen.

- Tidigare kunde syskon överhuvudtaget inte dömas till ansvar för skyddande av brottsling. Sedan gjorde man en lagändring 1988 där man skulle se lite mer vidsynt på olika omständigheter. Det finns en möjlighet att syskon kan fällas till ansvar i och för sig. Men jag menar att i det här fallet, mot bakgrund av de omständigheter som finns i det här målet, så bör inte sådant ansvar utdömas, säger Krister Finnsson.

Han anser även att det finns synnerliga skäl till en ny prövning.

- Min huvudman har förhindrats att åberopa skriftlig bevisning under målets gång. Och den här bevisningen hade kunnat verka till hennes förmån, säger han och tar även upp ytterligare ett skäl.

- Dessutom är det så att fadern efter en av sönernas erkännande att han hade skadat målsäganden inte kom att höras något vidare i rättegången. Man kom inte att genomföra något förhör med honom.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".