Haparanda överklagar beslut om vägbelysning

Haparanda kommun kommer att överklaga Energimarknadsinspektionens beslut om den nya vägbelysning som kommunen planerar att bygga i Karungi inte får anslutas till det egna elnätet. Det blir nu regeringen som får fatta ett avgörande beslut. 

Beslutet om att belysningen inte får anslutas till kommunens egna anläggningar fattades i onsdags. Samtidigt beslutade Energimarknadsinspektionen att Haparanda kommun får bygga ett eget belysningsnät.

Att ansluta det till Ekfors kraft, som har koncession för elnätet i området, verkar inte vara något alternativ enligt Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht (S).

– Om vi inte får koppla in det till Ekfors kraft, som vi inte har fått något besked om, och vi vill koppla in det till våra egna fastigheter som Energimarknadsinspektionen säger nej till, så måste vi gå till regeringen. Då får regeringen avgöra om det ska vara ljust eller mörkt, säger han.

Ekfors kraft är det bolag som har nätkoncession för el i området, och som den nya belysningen borde anslutas till. Därför hade Haparanda kommun ansökt hos Energimarknadsinspektionen om att få ett undantag från ellagen.

Energimarknadsinspektionen tolkar de förordningar som finns om undantag och deras biträdande chefsjurist Roger Husblad förklarar varför det inte går i det här fallet.

– Då skulle man kringgå en av grunderna för hela ellagen, att det ska vara ett lagreglerat monopol, säger han.

Förutom att överklaga till regeringen finns även möjligheten att koppla belysningen till ett annat koncessionsområde. Vattenfall är närmast. Men Sven-Erik Bucht säger att Vattenfalls koncessionsområde ligger en bra bit bort och att det i så fall skulle bli långa ledningar.

– Jag vet inte om Vattenfall är beredda att dra dem, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".