I norr är det tallen som står för den största delen av tillväxtökningen i skogen. Foto: Örjan Holmberg, SR Västerbotten.

Skogen kommer att växa mer i framtiden

Skogen kommer att växa allt snabbare och tillväxtökningen blir mest påtaglig i Norrbotten. Det visar de beräkningar om framtidens skog som forskare har gjort. Enligt forskaren Anders Lundström vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå kommer klimateffekten att märkas mest i nordligaste Sverige.

Anders Lundström vid SLU i Umeå är en av de forskare som på uppdrag av regeringen tagit fram de skogliga konsekvensanalyser som beskriver framtidens skog.

Forskningen visar att det är först nu klimatets stora inverkan börjat slå igenom i framtidsprognoserna. De närmaste 20 åren kommer det inte att märkas så stor skillnad, men sedan ökar tillväxten markant och det gör också att man kan avverka och ta ut mycket mer skogsråvara i framtiden. Det gör också att man kan avverka och ta ut mycket mer skogsråvara i framtiden.

Enligt forskaren Anders Lundström kan det bli frågan om en möjlig ökad årlig avverkning på en miljon kubikmeter bara i Västerbotten, om klimatet blir som klimatforskningen pekar på.

Han pekar också på att klimateffekten kommer att märkas mest i nordligaste Sverige, då en längre växtsäsong slår igenom mest där sommaren är kortast.

SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".