1 av 4
Morgonsolstrålar: Lena Edenbrink, Karla Wixe och Anna Fjellström. Foto:Henrik Wikberg
2 av 4
Herr och fru Ekebjär! Jonas vann vår kunskapstävling "Slaget om Norrbotten" förra hösten och passade på att fria till sin Yvvonne direkt efter vinsten. Vinsten var en resa till Paris där de gifte sig i början av april.
3 av 4
Lena Edenbrink och Meta Wiborgh läser om behandlingsmetoder för allergiker.
4 av 4
Musik i morgonstudion!

Europavecka i Norrbotten

Idag inleds Europaveckan så ta chansen att ta del av all information som kommer att spridas över Norrbotten. Syftet med Europaveckan är att göra EU mer begripligt för oss som tycker att Bryssel ligger långt borta både geografiskt och beslutsmässigt.

Karla Wixe från Luleå är sedan januari stationerad i Bryssel på North Sweden European Office som praktikant. Den här veckan är hon hemma i Norrbotten för att åka runt i länet och sprida EU-kunskap. Europaveckan kommer inte att undgå någon lyssnare, var så säker!

En av EU-medborgarna heter Jonas från Boden och han tog tillfället i akt när han vann vår kunskapstävling ”Slaget om Norrbotten” förra hösten att fria till sin sambo. Sambon Yvonne svarade ja och vinsten utöver Yvonnes hand var en resa till Paris där paret passade på att gifta sig i början av april. Väl hemkomna till Boden tog Jonas och Yvonne efternamnet Ekebjär och bröllopsfotot är taget på Storklinten. Grattis!

Pollenrapporten den här morgonen var god ur allergisynpunkt. Låga halter än så länge i länet men våren är besvärlig för många allergiker.

Meta Wiborgh är läkare på Bergnäsets vårdcentral i Luleå och den här morgonen var hon i morgonstudion för att sprida kunskap om hur man kan behandla sin allergi. Att börja medicinera sig lite innan det sätter igång är ett alternativ och trots att man kan bli trött som tusan av allergimedicinerna ska man hålla ut: tröttheten går över och förhoppningsvis också allergisymptomen. Om inte allergin försvinner får man gå ett steg till i självmedicineringen: kortisonpreparaten. Det är ingen fara enligt Meta att medicinera sig om man har så kallad säsongsallergi eftersom det är under begränsad tid. Men om man inte känner att något hjälper efter några veckor eller om astmasymptom dyker upp bör man uppsöka läkare.

Lyssna igen på goda råd ca 8.10

Morgonen avslutades med tv-spelsmusik, gammal sådan från japanska spel men i ny tappning med fyra elever från gymnasiebyn Lärkan i Luleå. Gymnasieskolornas estetiska linjer har denna vecka en kulturfestival med konserter, teater och dans framförda av elever, däribland David Burlin, Kim Burlin Leo Sörlin och Robin Mattsson som provspelade för P4 Norrbottens lyssnare. Lyssna igen kl.9.10.

Solglasögon på!

/Anna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista