Sexhandeln är omfattande - men nästan inga brott anmäls

Sedan sexköpslagen kom för tio år sedan har bara åtta brott anmälts i hela Norrbotten. Trots det är polisen inte förvånad över resultatet av Sveriges Radio Norrbottens undersökning som visar på ett stort intresse för att köpa sex.

När Sveriges Radio Norrbotten la ut en kort annons på nätet fick vi under en vecka över 200 telefonsamtal och mejl från 80 olika män som ville köpa sex av den påhittade 25-åriga Millan i Norrbotten.

Anders Danielsson, chef för Brottsutredningar vid polisen i Norrbotten, blir inte förvånad när vi presenterar undersökningen för honom.

- Jag är inte alls förvånad över det resultat ni kommit fram till. Jag känner igen bilden. Vi följer ju en del av trafiken som förekommer på internet. Det är också därför vi i den regionala operativa ledningsgruppen kartlagt omfattningen och kommit fram till att det förekommer prostitution i de flesta kommuner i Norrbotten, till och från, säger Anders Danielsson.

Men ändå. Bara åtta fall av misstänkt brott har anmälts i Norrbotten sen det för tio år sedan blev förbjudet att köpa sex.

Enligt Anders Danielsson är det problematiskt att komma åt sexhandeln, som idag oftast sker via internet.

- Det är numera en mycket dold verksamhet och det är ett bekymmer. Och framför allt är det ett bekymmer att varken de som säljer eller de som köper sex vill medverka och ge oss information.

I Norrbotten finns det ingen grupp eller polis som jobbar speciellt mot sexköp. Men Anders Danielsson anser ändå att det är prioriterat.

- Vi anser att vi lägger ned stor kraft för att komma tillrätta med det. Men det krävs en hel del mer åtgärder. Framförallt måste vi förbättra våra möjligheter till internetspaning. Och det är något som vi nu diskuterar med de andra polismyndigheterna i nordsamarbetet.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se