Facklig splittring om EMU

I drygt 100 år har LO-facken och socialdemokratiska partiet samverkat för att påverka utvecklingen i Sverige, men inför EMU-folkomröstningen är LO-facken lika splittrade som partiet.
I Norrbotten samarbetar Handels och Transport aktivt för NEJ-sidan och transportordföranden Anders Berg säger att man lägger ned mer tid nu än vid det allmänna valet 2002. - Vi är mer aktiva i det här valet utifrån att vi ser de facliga rättigheterna hotade, säger Anders Berg. Metall stöder den socialdemokratiska partiets officiella ja-linjen och försöker på samma sätt som vid vanliga val övertyga sina medlemmar att rösta JA, men ordföranden i Norrbotten Lennart Törnlund kan inte med bestämdhet säga hur mycket som satsas i tid och pengar. - Jag tror att många kräver att ett förbund tar ställning. Det värsta tror jag är att man inte tycker någonting, säger Lennart Törnlund Ett fåtal LO-förbund stöder JA-sidan Det finns en lång tradition i Sverige att LO-facken och socialdemokratiska partiet samverkar inför valen till riksdag och kommuner, men inför folkomröstningen om EMU ser läget alltså annorlunda ut - bara ett fåtal fackförbund stöder socialdemokraternas officiella partilinje, och paraplyorganisationen LO har ställt sig neutral i sakfrågan. LO-Norrbottens ombudsman Anita Rönnbäck respekterar att de olika förbunden valt sida i sakfrågan. - JAg förstår att förbunden tar ställning och jag tycker också att det är bra på ett sätt, för att en metallare kan lättare att identifiera sig med en metallare om varför de ska rösta JA eller NEJ, säger Anita Rönnbäck.
Reporter Stig-Arne Nordström, Norrbottensnytt
Fakta Inga-Lill Haglund, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".