Riksdagens justitieutskott i Haparanda studerar polissamarbetet över gränsen. Foto Niklas Jälén

Mer polissamarbete vid gränsen

Det kan bli ett närmare samarbete mellan polisen på svenska och finska sidan av gränsen i Tornedalen. Riksdagens justitieutskott besökte på måndagen Haparanda och Torneå för att studera förutsättningarna för ett mer praktiskt samarbete.

- Jag tycker att det internationella samarbetet när det gäller polisen ska vara mellan de nordiska länderna. Jag har sagt nej till att hela EU ska vara med, eftersom vi har så stora skillnader i poliskulturen mellan de sydeuropeiska och nordiska länderna.

Det är dags att vi ska kunna ha finska poliser i Sverige och att de också kan ta egna initiativ, säger ordföranden i justitieutskottet Thomas Bodström (S).

Även utskottsledamoten Krister Hammarbergh, (M) från Luleå är positiv till närmare polissamarbete.

- Detta arbete rullar frammåt och det är jätteviktigt att vi kan utnyttja våra gemensamma resurser på ett bra sätt, särskilt när det gäller glesbygden, där finsk polis kan hjälpa svensk polis och vice versa. Det kan ju ofta vara så att det finns en patrull på närmare håll på andra sidan gränsen, säger han.

- Jag tror att det är den enda riktiga vägen med polissamarbete. Det finns oerhört mycket mer att göra. Vi har ju varit med i EU länge, men våra myndigheter har lite svårt att gå vidare och samverka djupare. Brottslingarna struntar nu i gränserna och därför måste rättsväsendet samverka, säger kommunalrådet Sven Erik Bucht (S) i Haparanda.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista