Haparanda rasar i ranking

Företagarnas förtroende för företagsklimatet i Haparanda har rasat rejält i år. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport om hur företagare ser på de lokala förutsättningarna för företagande.

Haparanda tappar från att ligga på 103:e plats bland landets kommuner förra året, till en placering på 216:e plats i år. Den kommun som ligger bäst till i Norrbotten är Boden som ligger på 82:a plats.

Boden har till och med ökat sin popularitet bland företagare och en del andra intervjuade i enkäten som besvarar frågor om företagsklimatet i 290 kommuner i Sverige. Boden klättrade nu upp 14 steg på rankinglistan och hamnar alltså som nummer 82.

Även Arjeplog gör en uppryckning och Kiruna får något bättre betyg i år.

Övertorneå kommer sist av Norrbottenskommunerna på Sverigelistan och tappar även mot förra året.

Men den kommun som dyker mest på hela rankinglistan i Sverige är Haparanda, som låg på plats 86 det år Ikea byggdes där, för drygt två år sedan. Nu hamnar kommunen på plats 216.

Jan Tornberg som är tillförordnad kommunchef i Haparanda ger sin förklaring till det kraftiga raset.

- Det är kommunikationerna, väg-, tåg- och flygförbindelser som upplevs av företagarna som dåliga. Men här jobbar vi ju på alla fronter på att förbättra det, bland annat med att få flygsamarbete med Torneå och Kemi.

- Dialogen mellan företagarna och kommunen upplevs vara något som behöver utvecklas, och det jobbar vi på, både politikerna och andra, menar Jan Tornberg.

Men han har också en tredje punkt som kan vara en av orsakerna till tappet:

- Man har också upplevt det negativt att företag måste konkurrera om arbetskraften som finns, i och med att flera företag har etablerat sig de senaste åren i området, summerar Jan Tornberg.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.