Brakförlust för Matteifestivalen

Matteifestivalen som hölls i januari i år gick med brakförlust. Pengarna ska nu betalas av Luleå näringsliv AB, som ägs gemensamt av det privata näringslivet och Luleå kommun.

Budgeten hade beräknats till runt fyra miljoner kronor. Men festivalen gick back med mellan en halv och en miljon kronor.

Thomas Nilsson är vd på Luleå näringsliv AB. Han säger att de inte sålde så många biljetter som beräknat.

- Biljetterna till alla evenemang som Peter Mattei själv var med i gick åt med blixtens hastighet, medan de övriga evenemangen inte var riktigt lika framgångsrika, säger han.

Att färre biljetter än beräknat såldes förklarar han delvis med att många inte ville köpa biljetter när finanskrisen kom.

Luleå näringsliv AB omsätter cirka 16 miljoner kronor på ett år och förlusten slår hårt mot bolaget enligt Thomas Nilsson.

- Den gör ont. Det är inte tu tal om det, säger han.

Han intygar att bolagets kärnverksamheter inte ska påverkas av förlusten. Till exempel kommunens satsningar på företagslotsverksamhet som ska hjälpa företag med kontakter med kommunen i olika ärenden. Däremot skulle pengarna ha kunnat användas till annat säger Thomas Nilsson.

- Det är klart att i en lågkonjunktur finns det många intressanta saker som man kan göra. Att ungdomsarbetslösheten drar i höjden, att våra företag kanske behöver mer kompetensutvecklingssatsningar för att övervintra lågkonjunkturen.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se