Den påhittade annonsen.

Sexköparen finns i alla samhällsskikt - inom frikyrkan, media och idrotten

Det går inte att se något mönster bland de som vill köpa sex. Det är män i olika samhällsskikt, åldrar och familjesituationer. Det visar Norrbottensnytts undersökning om intresset för att köpa sex i länet. En av dem som försökte köpa sex har förtroendeuppdrag inom en frikyrka.

När Norrbottensnytt lade ut en påhittad annons på nätet, där vi utger oss för att vara 25-åriga Millan som säljer sex inom Norrbotten, fick vi svar från 80 olika män under en vecka.

Men vilka är de då, de som vill köpa sex? Ja, det går inte att sätta någon etikett på de som hört av sig för att boka olagliga sexträffar.

De är mellan 16 och 65 år gamla, med en topp kring 30 till 35-årsåldern. Många är pappor och gifta. Andra är ensamstående.

Vissa är höginkomsttagare. Andra deklarerar ingen inkomst alls.

Där finns mannen i mediabranschen, familjeföretagare, affärsmän, ungdomsledaren inom idrotten, och lastbilschauffören på genomresa.

Samtalen kom från alla håll i länet. Och några kom från män på jobbresa som ville ha sällskap på hotellet.

En av dem som ihärdigt försökte köpa sig en sexträff var en man med förtroendeuppdrag i företag som ägs av en frikyrkoförsamling. Han bor utanför länet, men berättar att han ofta är i Norrbotten på uppdrag.

Mannen sitter dessutom i styrelsen för ett företag som specialiserat sig på att ha en tydlig etisk profil.

Han har också försökt köpa sex på ett par andra platser i landet där Sveriges Radios kanaler, liksom Norrbottensnytt, har satt ut en påhittad annons.

Så här sa frikyrkans man när Sveriges Radio Jönköping ringde upp honom och bandade honom utan hans vetskap:

- Det jag vill är att småhångla med dig. Och sen tycker jag om att du suger. Och att knulla framförallt, lite bakifrån och normala ställningar. Du ville prata pengar också?

Jag tar 1000 kronor i timmen.

- Ja, det är okej.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".