Negativ inställning till akademiker

Det är få högskolestudenter i Arjeplog, som återvänder till hemorten efter examen. Det visar en undersökning av Glesbygdsverket och kommunalrådet Bengt Urban Fransson (s) tror att det beror på en negativ inställning bland invånarna till akademiker.
Det är bara 24 procent av de arjeplogare, som är färdiga med sin högskoleexamen, som blir kvar i Norrbotten eller återvänder till länet efter studierna och ännu färre återvänder till hemkommunen. I hela länet är situationen bättre. Här blir ungefär hälften av studenterna kvar i Norrbotten eller återvänder hit och bäst är situationen i Stockholm, där 85 procent blir kvar i hemlänet. Att Arjeplog går miste om många akademiker beror bland annat på bristen på lämpliga jobb, säger Bengt Urban Fransson och han är bekymrad över situationen. - Nu gäller det att hitta jobb, som passar och att få till en mer positiv attityd till akademiker, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".