Sameby begär skyddsjakt på varg

Uppdaterad 15:35
Gällivare skogssameby begär nu tillstånd från Naturvårdsverket för skyddsjakt på den varg som sedan en tid vistas i byns kalvningsområde. Enligt renskötaren Lars Eriksson i Flakaberg har vargen dödat minst 13 renar sedan den kom till samebyns betesmarker.

Vargen som befunnit sig i trakterna av Flakaberg under de senaste tio dygnen är samma individ som radiomärktes i närheten av Bönträsk, i början av april.

Igår tisdag var renskötare från Flakaberg, tillsammans med länsstyrelsens naturbevakare, ute i skogen för att försöka skrämma i väg vargen från närområdet. Vart den befinner sig idag vet inte renskötaren Lars Eriksson.

Han och samebyn hoppas nu på att Naturvårdverket ska bevilja skyddsjakt på vargen, alternativt att den ska bedövas och flyttas med hjälp av helikopter från området. Att ha den kvar i området under den känsliga kalvningsperioden är inget alternativ.

– Det är ju nu i maj när kalvarna föds som vi renskötande samer ska fortsätta att bygga upp vårt kapital och vår renstam, säger Lars Eriksson.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista