Vägen mot rastplats 58 vid E 10, där Carolin Stenvall miste livet. Foto: Maritha Mossberg, SR Norrbotten.
Fallet Carolin

Carolin levde i samband med skotten

Uppdaterad 16:52
Socialstyrelsens rättsliga råd är nu klar med sitt utlåtande i Carolinfallet. Även det här utlåtandet säger att skadorna uppkommit medan Carolin Stenvall varit i livet eller i direkt samband med döden.

I tingsrätten dömdes den 51-åring som misstänkts för mord till livstids fängelse. Men i samband med tingsrättsförhandlingarna ville hans dåvarande försvarsadvokat Leif Gustafsson att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle göra en ny bedömning av rättsläkarens utlåtanden. Detta då han bland annat ansåg att rättsläkaren som utfört obduktionen kan ha dragit fel slutsatser.

Carolin Stenvall har skjutits i ryggen genom bröstkorgen och genom huvudet. Under förhandlingarna var rättsläkarens utlåtande att skadorna uppkommit när hon var i livet eller i direkt samband med döden. I tingsrättens dom däremot, säger rättsläkaren att hon är ”helt säker på att Carolin Stenvall levde när hon sköts i ryggen”

Peter Krantz är specialist i rättsmedicin och har hjälpt rättsliga rådet med yttrandet. I utlåtandet skriver han bland annat att ”jag anser att det i det närmaste kan uteslutas att båda skottskadorna tillfogats henne flera timmar efter döden”.

Han vill inte ge någon kommentar nu eftersom han kan komma att höras i hovrätten. Men han förklarar att rådet inte tycker att man kan vara helt säker på att Carolin Stenvall levde när hon sköts just i ryggen. Däremot håller rådet med om att hon varit vid liv vid något av skotten.

Leif Silbersky, som är den misstänkte 51-åringens försvarare, säger att yttrandet kan vara till fördel för hans klient.

- Jag tror att det ur min klients synpunkt positivt kommer att påverka hans situation i hovrätten, säger han.

Leif Silbersky anser att ingenting finns i rådets utlåtande som visar att kvinnan inte var hjärndöd när hon sköts. Och han kommer att kalla Peter Krantz som vittne.

-Jag kommer att låta honom vittna i hovrätten för att visa att hon mycket väl kan ha varit hjärndöd när skotten avlossades, säger Silbersky till TT.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".