Agneta Granström (MP) landstingsråd i Norrbotten. Foto: Niklas Jälén

Vision för norrländsk sjukvård 2020

Nu ska landstingen i Norrland ta fram en gemensam vision för hur hälso- och sjukvården bör se ut 2020 och i höst ska den presenteras för den politiskt sammansatta Norrstyrelsen.

- Det handlar om att titta på hur vi får fram en vision fram till 2020 med en god hälso- och sjukvård för hela befolkningen i region Norrland. Visserligen fungerar sjukvården bra idag, men vi får tre landsting som ska bli ett i en region och där behöver de gemensamma politikerna forma en gemensam vision om vad vi vill för vår befolkning, säger landstingsrådet i Norrbotten Agneta Granström (MP).

Det är 60 politiker som i olika grupper nu ska skaffa sig kunskaper om befolknings- och sjukvårdsutvecklingen och ta fram en vision för vården i Norrland. Visionen ska sikta in sig på att det ska vara en kunskapsbaserad och effektiv vård, att den är säker och jämlik, patientfokuserad och tillgänglig i rimlig tid.

En vision ska kunna vara att koncentrera administrationen och det skulle kunna spara 300 miljoner kronor.

Men visionen handlar inte om att patienterna ska behöva resa ännu längre i storregionen Norrland, än vad de gör idag säger Agneta Granström.

- Vi behöver politiskt ha visioner om hur vården ska vara tillgänglig både i glesbygd och tätort. Vi ska inte ändra sjukvårdsstrukturen, utan vi ska bestämma hur vi vill att medborgarna ska få tillgänglighet till vården, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".