1 av 2
Kondomer delas ut på ungdomsmottagningen.
2 av 2
Maria Karlström, barnmorska på ungdomsmottagningen i Luleå. Foto: Sara Sällström, SR Norrbotten.

Informationen om preventivmedel brister

Många aborter görs i Norrbotten. Därför behöver informationen om preventivmedel bli bättre i länet, säger överläkaren Åsa Lindholm på kvinnokliniken Kusten vid Sunderby sjukhus.

Precis som tidigare år visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen att det görs många aborter i Norrbotten jämfört med övriga landet. Åsa Lindholm tror att det kan finnas ett samband mellan det och att preventivmedelsrådgivningen i länet inte är tillräckligt bra på att nå ut med information.

- Vi har en klamydiastatistik som också har gått uppåt i länet. Och att få klamydia eller bli gravid beror åtminstone på att man inte har använt kondom, säger hon.

Räknat per 1 000 kvinnor mellan 15 och 44 år gjordes 22,8 aborter i länet förra året. Riksgenomsnittet var 21,3.

Länssiffran sjönk något 2008 efter att ha ökat flera år i rad. Men Åsa Lindholm på Sunderby sjukhus berättar att de flesta som kommer dit för abort är mellan 15 och 25 år.

Och Maria Karlström, som är en av barnmorskorna på ungdomsmottagningen i Luleå, tror också att preventivmedelsrådgivningen skulle kunna bli bättre.

För att nå ut mer är hon med och tar fram en informationsfolder till föräldrar om vad ungdomsmottagningen gör. Men det vore också bra att kunna ha öppet mer säger hon.

- Det är jätteviktigt under sommaren, där man ser i länet att man stänger ungdomsmottagningar. Piteå stänger, Gällivare stänger under flera veckor. Här går vi på halvfart. Under sommaren skulle man i stället satsa på att ha öppet och vara tillgängliga när ungdomarna faktiskt är lediga och behöver få träffa oss, säger Maria Karlström.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".