Konstnären Dan Lestander, konstnärsgruppen Kilen i Luleå. Foto: Inger Marklund, SR Norrbotten.

I sommar är det åter dags för en konstfest

I juni anordnas återigen en stor konstbiennal i Luleå. 28 konstverk ska byggas upp i Kulturens hus och utomhus, framför allt i Hermelinsparken. Konstnärerna kommer från hela världen.

Biennalen har blivit världskänd. Konstnärerna kommer från hela världen och i år var det rekordmånga, eller 500 konstnärer, som ville komma.

– Biennalen har ett tema. I år är det risk och konstnärerna skapar utifrån det, säger konstnären Dan Lestander, som tillhör konstnärsgruppen Kilen i Luleå.

Biennalen har enligt Dan Lestander många spännande verk med hög kvalitè på gång. Det gäller både skulpturer, målningar och konst exempelvis i form av videofilmer. Till exempel gör ryska Elena Kovylina en ny variant av scener ur filmen Pansarkryssaren Potemkin. Den tyske konstnären Tilman Küntzel låter små köttätande fiskar rensa hård hud på fötter i ett akavrium och estländaren Jaanus Samma odlar en ny trädgård systematisk a la Versailles av nässlor i Hermelinsparken.

Det är fjärde gången Luleås konstbiennal hålls och utställningarna pågår från vernissagen den 17 juni, till den 23 augusti. Konstnärerna kommer minst en vecka tidigare för att börja jobba med sin konst.

Nytt för i år är att kommunala gymnasiets mediaprogram ska arbeta med biennalen. Det ska finnas en pedagog som guidar runt och det ska finnas audioguider att ta på öronen vid vandringen runt Luleås nya konst. För första gången finns också en utställningscurator, Jan-Erik Lundström, som är chef på Bildmusèet i Umeå. Det är han som har valt vilka konstnärer som ska få delta efter att de presenterat en idè.

Luleå konstbiennal eller Luleå Art Biennal ska kort kallas LAB-09. Den arrangeras tillsammans av konstnärsgruppen Kilen Art Group, Kulturens Hus/ Konsthallen, Norrbottens museum och Luleå kommuns parkavdelning.

I år har biennalen fått extra anslag av Statens kulturråd, där man skapat en särskild fond för just detta evenemang. Övriga finansiärer är Luleå kommun, samt Norrbottens läns landsting, länsstyrelsen och en del andra privata finansiärer eller organisationer. Den totala budgeten ligger på 1,7 miljoner kronor.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".