Bo Johansson på Sicilien. Foto: Anna Jaktén/SR.

Obolmännen begärs häktade

Konkursförvaltaren i Obolkonkursen har begärt att de båda huvudmännen bakom det skandalomsusade bolaget ska häktas. De är misstänkta för grova bedrägerier eller grov förskingring.

I häktningsframställan skriver konkursförvaltaren Einar Wanhainen att konkursutredningen har visat att det investerats över 100 miljoner kronor i Obol, samt att inga tillgångar fanns kvar vid konkursutbrottet utöver en tvistig fordran.

De båda huvudmännen bakom Obol, Bo Johansson och Jan Saradlic flydde utomlands när Obolhärvan avslöjades 2006. Konkursförvaltaren har ännu inte lyckats komma i kontakt med dem.

Obol sponsrade idrottsklubbar som Luleå hockey, Plannja basket och Basketligan. Affärsidén var att få tillgång till nätverket runt de föreningar som företaget sponsrade och på det sättet få möjlighet att förvalta sponsorers och enskilda personers förmögenheter. Flera kända hockeystjärnor som Mikael Renberg, Patrik Juhlin och Mikael Karlberg, har satsat pengar i bolaget.

Sammanlagt rör det sig om ett 40-tal fordringsägare som vill ha tillbaka sina pengar.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista