Cecilia Wikström (FP) är tredje namn på listan till europaparalamentet. Foto: Maritha Mossberg, SR Norrbotten.

Ökade befogenheter mot droghandeln

Brottsligheten som pågår över gränserna i Europa ska stävjas. Det gäller särskilt sexhandel och drogbrott. Det sa idag folkpartisten Cecilia Wikström, när hon besökte Gällivare. Hon står som tredje namn på partiets lista inför valet till europaparlamentet och säger att hon vill att Europol, den europeiska polisbyrån med säte i Haag i Nederländerna, ska få ökade befogenheter att jobba över gränserna.

Cecilia Wikström vill att Europol ska få utökade befogenheter på ett sätt som gör att man kommer åt de gränsöverskridande brottslingarna på ett bättre sätt än vad som är fallet i dag.

– Personligen driver jag frågan om att den sexhandel som pågår med kvinnor och med barn. Den måste få ett slut, för det är vår tids slaveri, säger Cecilia Wikström (FP).

Vid sitt besök i Gällivare informerades hon av polisen om drogsituationen. Hon tycker att myndigheterna måste samverka för att stoppa drogerna.

– Det borde vara den högsta prioriteten för kommunens ledning att se till att man tillskapar en sådan strategi, säger hon.

Ska utländsk polis ha möjlighet att exempelvis jaga narkotikabrottslingar i Norrbotten?

– Ja, jag tycker det. Vi kanske till och med måste förstärka gränsövergångarna på ett sådant sätt så att de duktiga poliserna som finns här i Norrbotten väl kan söka sina skurkar i både i Norge och i Finland om det skulle behövas. Kanske i synnerhet i ett land som Sverige som ligger lite avlägset från kontinenten, en utpost i norr så att säga. Vi har allt att vinna på att ett sådant polisiärt samarbete förstärks, svarar hon.

Cecilia Wikström vill ha förstärkningar för gränspolisen, ett förstärkt vittnesskydd för att människor ska våga berätta, och en form av europeisk åklagarmyndighet.

– Åklagarmyndigheten behöver få en Europol motsvarighet. Det kommer att behövas vi är 27 medlemsstater och att man organiserar också åklagarsamarbetet är av nöden tvunget och det är någonting som jag tror att alla rättsvårdande myndigheter kommer att välkomna, säger Cecilia Wikström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".