Fler brott ska klaras upp

Polisen ska bli snabbare på att utreda mindre brott, det som kallas mängdbrott, och fler fall ska klaras upp.

Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket i uppdrag att effektivisera arbetet med att utreda mängdbrott, bland annat inbrott och stölder. Något som välkomnas av Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbotten.

- Jag tycker att det är ett bra beslut, det är viktigt att vi klarar upp så många mängdbrott som möjligt, alltså brott som drabbar många människor, och att de inte blir liggande för länge hos vare sig polis, åklagare eller domstol. Det är bra som beslutet säger att det är hela rättskedjan som ska engageras, inte bara polis. Det här sätter press på hela rättskedjan.

Enligt Håkan Karlsson ligger det här helt i linje med hur polisen arbetar idag men han medger samtidigt att mängdbrotten kan vara svåra att klara upp.

- Om vi ska bli bra på den här typen av brott måste vi göra allt vi kan direkt. Vi är beroende av att åka ut på plats både med uniformerade och civila poliser så fort som möjligt.

Håkan Karlsson menar också att förutsättningarna ser bra ut för att kunna jobba mer med mängdbrott bland annat genom att Norrbotten under 2009 och 2010 får Norrbotten 94 nya polisaspiranter.