Polisen förbereder sig mot kravaller

Polisen i Norrbotten laddar upp inför eventuella kravaller som kan komma att inträffa vid flera stora möten i länet inom kort. Därför har ett 50-tal poliser och ett 40-tal statister, som spelade demonstranter, övat i Luleå under några dagar.

Enligt Per Karlsson, som är chef för Norrbottenspolisens brottsförebyggande avdelning, har polisen framför allt fokuserat sig på att kunna hantera demonstrationer som kan komma att urarta.

- Alla poliser i yttre tjänst i Sverige och drygt 300 poliser i Norrbotten ska få den här basutbildningen som vi nu har ägnat fyra dagar i Luleå, säger Per Karlsson.

- Det som hände i Göteborg vid de stora demonstrationerna får inte hända igen! Det finns nationella mål nu för det. Polisen lär sig att hantera oförberedda situationer, säger Per Karlsson.

Som exempel på tillfällen då demonstranter kan samlas nämner polisen den Natoövning som anordnas i länet i slutet av maj och början av juni, samt EU-valet och alla de möten som följer med Sveriges ordförandeskap i EU från den 1 juli-31 december.

Fyra möten med höga EU-tjänstemän och politiker ska hållas på Riksgränsen/Abisko. Men där ser inte Per Karlsson någon allvarligare hotbild för störande av ordningen.

- Vi har exempelvis ingen minister med där. En del av de poliser i Norrbotten som är utbildade nu i så kallad ”Bastaktik”, ska också kallas in när det är större EU-möten i Umeå och i Jämtland, avslutar Per Karlsson, chef för brottsförebyggande avdelningen Norrbottenspolisen.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".