Stefan Sydberg, Lapplandsjägargruppen. Foto: Magdalena Martinsson

Beväpnade soldater patrullerar i Kiruna

I dag patrullerar beväpnade soldater runt på stan i Kiruna. Det är hemvärnet som är ute för att öva på att skydda stan mot terroristangrepp.

Mitt i lördagsshoppingen intar grönklädda figurer med kulsprutor och kringsmundering centrum.

- Kirunaborna kommer att se att det patrullerar runt beväpnade militära grupper på stan. Och de kommer att se folk som blir transporterade och eskorterade, berättar löjtnant Stefan Sydberg vid Lapplandsjägargruppen.

Totalt deltar 300 hemvärnssoldater från Lapplandsjägarbataljonen i helgens övning. Förutom stadspatrullering i Kiruna handlar det om att skydda el- och vattenförsörjning i Kiruna, Gällivare och Pajala.

- Scenariot är att vi har ett land som har inlett sabotageverksamhet och terrorangrepp mot Skandinavien. Och Sverige har förklarat området i krig.

Varför vill ni öva mitt i stan?

- Försvarsmaktens inriktning är mer och mer strid i bebyggelse. Man har insett att det är där kriget kommer att vara. Det är där man vill göra terrorangrepp och slå mot utsatta punkter. Då måste också hemvärnet ta klivet in i stan och lära sig att agera i den miljön, säger Stefan Sydberg.

Försvarsmakten har inför övningen gått ut och varnat allmänheten för att skjutning med lös ammunition kan förekomma.

- Vi kommer inte att ha krig i centrum. Avsikten är inte att vi ska skjuta. Det kan avlossas några enstaka skott. Men allmänheten behöver inte vara orolig för det. Vapnen är anordnade för lösskjutning. Det betyder att det kommer ingenting ut ur vapnen, det är bara en knall, säger Stefan Sydberg.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".