Kulturens hus i Luleå.

Kulturen påverkas av finanskrisen

Lågkonjunkturen påverkar kulturens ekonomiska vilkor. Men Kulturens hus i Luleå har tvärtom en hel del extrabokningar av konserter och kongresser.

På Kulturens hus förlängs säsongen för första gången med en extra konferensmånad i sommar.

Anna Jirstrand som är programchef på Kulturens hus, säger att ett nytt mönster börjar märkas.

- Maj månad brukar inte så många konsertarrangörer vara intresserade av att boka men nu ser vi ett bra intresse, säger hon.

- Konferenssäsongen håller också på att förlängas, fler vill ha konferenser i juli månad och det ska vi ha. Förra året hade vi stängt då, förklarar Anna Jirstrand.

Hon säger att i juli är det mest konferenser med internationella deltagare som är aktuella, eftersom semestrarna är mer utspridda i andra länder.

Men hon reserverar sig för framtiden. Bokningar i Kulturens hus är på lång tid och hon följer finansläget på området noga för att kunna reagera efter läget.

Luleåkalaset, Luleås stora sommarevenemang, jobbar för fullt med att få sponsorer. Men där märker man att vissa sponsorer skjuter beslutet på framtiden. Luleåkalaset i sommar går runt på 10 miljoner i omsättning. Luleå kommun går in mer fem procent , resten bekostas av besökarnas biljetter och sponsorer som får annonser på kalasområdet i centrala Luleå. För Luleå som stad är Luleåkalaset en god affär. Näringslivet, hotell, restauranger och affärer med mera tar in drygt 40 miljoner kronor av besökarna.

Luleåkalaset går av stapeln för sjunde gången i år. Alla gånger har gått med plus eller jämt ut som förra året, utom ett av de första åren.

- Visst kan man känna en klump i magen, berättar Margit Eklund vd för Luleåkalaset.

- Men i lågkonjunktur unnar sig människor en liten guldkant i form av bio och konserter och så handlar dom mer godis! Vi ska ligga still med biljettpriserna i år, säger hon.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista