Onödigt lång väg till hjälp

Idag finns möjlighet i stora delar av landet att på direkten få enklare vårdrådgivning per telefon, men inte här i Norrbotten. Detta eftersom landstinget inte gått med i den riksomfattande telefonservicen Sjukvårdsupplysningen.

Småbarnsmamman Katja Uusitalo Strömberg tycker att det är lite tokigt att landstinget inte erbjuder invånarna i Norrbotten denna service. Hon väntar i dagarna sitt andra barn och har egen erfarenhet av att snabbt vilja få kontakt med någon per telefon:

– Under min graviditet här i senare delen så började jag blöda och blev väldigt orolig. Och då kände jag att jag ville prata med någon sjuksyster direkt, men då finns ju inte den möjligheten i Norrbotten. Utan då ringer man ju upp och då hör de av sig efter ett x antal minuter och då kände jag väl att då hade jag varit behjälpt av att få prata med någon direkt bara för att få lugna mig, berättar småbarnsmamman Katja Uusitalo Strömberg.

”....Välkommen till Gammelstads vårdcentral. Mata in det telefonnummer inklusive riktnummer som du önskar bli uppringd på....”

Så här låter det för norrbottningarna som under dagtid försöker få telefonrådgivning. Väntetiden för att bli återuppringd av den egna vårdcentralen kan variera från bara ett par minuter till kanske som mest ett par tre, fyra timmar. Alldeles oavsett om du vill ha telefonråd eller boka läkarbesök.

För Katja Uusitalo Strömberg tog det 20 minuter innan en sköterska ringde tillbaks till henne och under den tiden hade hon hunnit bli ordentligt rädd därhemma. När hon sedan blev uppringd fick hon bra och tydlig besked, tycker hon.

Men Norrbottenssystemet med att i alla lägen först behöva gå via den egna vårdcentralen tycker hon är onödigt krångligt.

– Ja, jag tycker att det är synd, ofta när man ringer behöver man bara få en trygghet, ett svar som gör att man lugnar sig, istället för att man får sitta och vänta innan de hör av sig, Katja Uusitalo Strömberg. 

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".