Olycksdrabbad båttyp till Luleå skärgård

Nu satsas det mer i Norrbotten på en speciell typ av höghastighetsbåt som det varit flera olyckor med längre söderut. Ett bolag har bildats med ambitionen att marknadsföra turer i Luleå skärgård.

I båtarna får passagerare åka och känna på att svänga i farter uppåt 60 knop. Det är över 100 kilometer i timmen.

Sten Anderson är haveriutredare på Transportstyrelsen i Norrköping. Han berättar vad som kan hända om båtarna inte körs varsamt.

- Det finns båtar där passagerare har upplevt att det har blivit kotkompressioner och besvärligheter på det viset. Vi har till och med vid ett tillfälle haft en som omkom i samband med en sådan här olycka, säger han.

RIB-båtar, där RIB står för Rigid Inflatable Boat, är uppblåsbara gummibåtar med ett hårt skrov. De senaste åren har de blivit vanliga i till exempel Stockholms skärgård. En båt har funnits i Piteå, men har nu sålts till ett bolag i Luleå som planerar att satsa större på marknadsföring och turer, som ett sätt att utveckla skärgårdsturismen.

Men några problem med säkerheten ser inte en av ägarna i bolaget, Robert Gabrielsson, att det blir. Det krävs utbildning för att köra båtarna, och själva har de dessutom stor sjövana, säger han.

- De gånger vi kör 60 knop kommer det att vara under sådana förhållanden att vi kommer att klara av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista