Nu ska stressjuka personer få bättre vård

Patienter, som blivit sjuka av stress, ska få bättre hjälp av vårdpersonalen än de hittills fått. Det är primärvården i Norrbotten som blivit först i landet med att ge anställda utbildning i att bli bättre på att ta hand om stressjuka människor.
Landstinget började i måndags utbilda anställda i hur de kan hjälpa patienter som lider av depression och utmattning på grund av stress. Chef för utbildningen är psykiater Jörgen Herlofson och han säger att det nu inte är piller som gäller utan samtal i grupper. Idag är det dåligt ställt med kunskaper inom vården om hur stressjuka ska hjälpas och oftast blir det pillerförskrivning. Men nu ska patienterna prata igenom problemen med hjälp av andra patienter och en handledare. Ett 40-tal anställda från hela länet går utbildningen och i slutändan tror Jörgen Herlofson att det här leder till färre sjukskrivningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".