Metallforskning på hög nivå

Det handlar om forskning på minst sagt hög nivå nu när Esrange vid lunchtid på fredagen genomförde en raketuppskjutning. 140 kilometer från jorden vill ett tyskt forskningsinstitut testa hur olika material kan blandas i tyngdlöshet.

Till exempel handlar det om att blanda olika metaller. Det berättar Olle Persson som ansvarar för nedräkningar av raketer på Esrange.

- Det är grundforskning. Kan man förstå bättre hur material fungerar så kan man anpassa materialen på marken, säger han.

Experiment i tyngdlöshet har forskare utfört ända sen det blev möjligt att skicka upp raketer i rymden. Och om det här experimentet faller väl ut har de tyska forskarna tänkt skicka två raketer per år framöver.

I vanlig ordning inför raketuppskjutningar varnar Esrange allmänheten via tidningar och radio. Men det är ingen större risk att drabbas om något skulle gå fel, och raketen till exempel faller ner i området, enligt Olle Persson.

- Risken att vara häruppe får inte vara större när vi har någon verksamhet på gång än om vi inte har det. Så att risken att någon skadas av något vi gör måste vara mindre än en på 30 miljoner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista