Fler smiter från viltolyckor

Under våren har det blivit vanligare att bilister som kör på vilda djur smiter från olycksplatsen utan att anmäla det här till polisen. Lars Lundman, polisens viltsamordnare, har svårt att förstå hur någon kan låta bli att anmäla.

- Jag förstår inte att någon med berått mod har kört på ett vilt djur och inte meddelar det till polisen. Jag tycker att alla borde ha den medvetenheten att man borde hjälpa alla djur som får en skada, säger Lars Lundman.

Djur som skadats får lida i onödan om inte polisen med hjälp av jägare får chansen direkt att spåra upp djuret och avliva det.

Lars Lundman uppskattar att det har hänt runt 30 till 40 oanmälda djurpåkörningar runtom i länet på senare tid. Tidigare har det varit cirka 10 liknande händelser på ett år berättar han.

Samtidigt så gör den som inte anmäler en viltskada sig skyldig till olovligt avvikande från en trafikolycka vilket kan ge böter eller göra så att man förlorar körkortet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista