Fler tjänsteföretag behövs i länet

Mitt i den finansiella krisen ökar jobben i tjänstesektorn till skillnad mot industrijobben, som blir allt färre. Utvecklingen går åt samma håll i Norrbotten. även om tjänsteföretagen kunde bli fler, säger professor Nils Gustav Lundgren vid Luleå tekniska universitet.

- Man hade väntat sig att nedgången skulle komma fort och tydlig inom alla områden, säger nationalekonomen Nils Gustav Lundgren.

- Men det är möjligt att den ekonomiska krisen för de stora tillverkande företagen innebär att man försöker lägga ut mer och mer på externa konsulter eller tjänsteföretag för att minska sina egna kostnader och inte binda egna pengar och ta risker. Det kan faktiskt vara så paradoxalt att marknaden har ökat för fristående tjänsteföretag, säger han.

Krisen gör alltså att de större företagen ser om sitt hus och minskar antalet anställda och hyr in entreprenörer i stället för tjänstejobb. Det gäller till exempel för Northland Resources, som ska bryta järnmalm i Pajala.

- Uppenbarligen är det en ganska viktig del i deras strategi att ha så mycket som möjligt av underentre-prenörer i hela produktionsområdet, som kommer att upphandlas, förmodligen också internationellt, säger Nils Gustav Lundgren.

Även om tjänstesektorn ökar alltmänt sett inom till exempel IT och konsultbranschen, så borde ännu fler såna jobb skapas i Norrbotten tycker han.

- Det är väl det som varit lite av den svaga sidan i den regionala ekonomin att vi har för lite konsult-företag av olika slag. Det är ju bättre om de tjänsteföretagen finns i regionen och det får vi hoppas växer fram. Det handlar väldigt mycket om att vi ska utbilda bra folk för viktiga saker, som har värde på marknaden. Det gäller både samhällsvetenskaplig konsulting soch teknisk naturvetenskaplig, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista