Sågverk i norr ser ljusare på framtiden

SCA:s sågverk i Munksund i Piteå går bra. Detta trots att skogsnäringen och många sågverk har stora problem med ekomomin.

- Vi är väldigt optimistiska, speciellt häruppe i norr. Vi har ett sågverk häruppe som har gått väldigt bra och har bra kunder. Det gör att vi måste köra hela säsongen och sommaren också för att försörja sågen med råvara, säger Christer Berglund som är förvaltningschef på SCA.

Annars har vi de senaste månaderna kunnat rapportera om att skogsnäringen är inne i en djup kris och att många sågverk har problem med sin ekonomi. Men Christer Berglund menar nu att man kan se ett trendbrott när det handlar om skogsnäringen.

- Man har ju hört att även andra sågverk här i norr har sett en liten ljusning. Vi har även sett andra sågverk som har varslat men som har skjutit upp sina varsel, säger han.

Det här innebär att många entreprenörer runtom i Norrbotten kommer att få behålla sina jobb. Det är framför allt Japan och Nordafrika, tillsammans med svenska IKEA, som är de stora kunderna.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista