Full fart på flyttfåglar efter sen vår

Flyttfåglarna kom sent till Norrbotten i år. Men när de väl börjat komma gick det undan. Det säger Lars Sandberg, en av fyra fågelskådare som sedan förra lördagen spanar på fåglar dygnet runt på ön Rödkallen längst ut i Luleå skärgård.

- Våren var sen rätt länge. Arterna kom ganska sent. Sedan har det svischat till här på slutet så det har blivit ganska många tidiga datum av de senare anländande fåglarna, säger fågelskådaren Lars Sandberg som är från Öjebyn.

Han berättar också om den tretåiga måsen. En av de enligt honom häftigaste artobservationerna under veckan.

- Det är en art som i och för sig är påträffad ett antal gånger. Jag skulle gissa på 20-30 gånger tidigare i Norrbotten. Men det är ofta ganska tillfälliga observationer sådana gånger. Den här hade vi liggande flera timmar i hamnen, och vi kunde både se den och fota den väldigt väl. Så det var nog den enskilt häftigaste arten.

Många labbar har också flugit förbi under veckan. Både kustlabbar och ett antal bredstjärtade labbar.

- Sedan kan man alltid drömma om att det kommer in någonting från öster eller sydost. En biätare eller kanske en stork som drar förbi eller varför inte en blåkråka, säger Lars Sandberg.

David Zimmer, SR Norrbotten
david.zimmer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista