Nationalparkerna firar 100 år

I dag är det exakt 100 år sedan de första nationalparkerna bildades och flera av dem finns i Norrbotten. I Abisko nationalpark pågår 100-årskalaset dagen lång.

Sveriges första nationalparker var också de första i Europa. Fyra av de nio första var Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Abisko, som alla bildades 1909.

Abisko firas det dagen lång med fjällvandring, fågelskådning, skattjakt och tal av naturvårdsverkets generaldirektör.

Peter Rosén, fotograf och klimatforskare, som bor med Abisko nationalpark runt husknuten är med och firar. Han visar sina fjällbilder och berättar om forskningens historia.

Varför är det värt att fira nationalparkens 100-årsdag?

– Det är viktigt överhuvudtaget att vi värnar om naturen. Och det är speciellt viktigt idag med tanke på all exploatering av mark som pågår runt om i världen. Det viktigt att spara undan en del natur så att vi kan behålla den, säger Peter Rosén.

Men du som är klimatforskare - hur tror du att Abisko nationalpark kommer att förändras under de kommande 100 åren?

– Det är troligt att trädgränsen flyttas uppåt på fjället. Jag har gjort beräkningar som visar att om vegetationen följer efter, med den temperaturökning på två grader som man kan förvänta sig, så kommer hela Kungsleden att gå inne i fjällbjörkskogen i framtiden, säger Peter Rosén.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista