Järnmalmspriset sjunker

Förra året gjorde LKAB en rekordstor vinst och orsaken var att järnmalmspriserna nästan fördubblades under förra året. Nu tyder det mesta på att priset på malm sjunker.

Än är inget nytt prisavtal klart. Men det oroar inte Lars-Erik Aaro, som är tillförordnad vd vid LKAB.

- Det betyder i princip ingenting för affärerna, säger han och förklarar att gruvbolaget jobbar med långa avtal med de flesta av sina kunder.

- Vi har en väldigt fin rutin för hur vi justerar prisnivåer efterhand efter det som världsmarknadspriset sätts, säger Lars-Erik Aaro.

Det mesta tyder på kraftigt sjunkande priser på järnmalm. I januari hade den ryska ståljätten Mognitogorsk Steel klart med sitt avtal för första kvartalet 2009. Priset ligger på 40 procent under nivån för 2008.

Enligt hemsidan Metal Supply uppges att när priset sjönk så ökade det ryska stålbolaget sin produktion med 18 procent.

LKAB:s kunder köper idag pellets till förra årets höga priser men att återbetala mellanskillnaden oroar heller inte Lars-Erik Aaro.

- Genom att branschen är så pass gammal, det här har fungerat i många år, så finns det väldigt väl inarbetade rutiner för det här. Och vi löser det mellan kunderna när väl priset fastställts, det finns en stor kunskap i den här frågan, menar han.

Vanligtvis brukar priserna på järnmalm vara fastställda under årets första tre månader. Men det sägs från flera håll att parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

- Givetvis är det bättre om det sker så fort som möjligt men vi har tidpunkter när det här inte har varit klart förrän långt in på sommaren, säger Lars-Erik Aaro.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista