Fiasko för Luleå i nykterhetsarbete mot unga

Idag dricker ungdomar alkohol precis lika ofta som för sex år sedan. Det trots att Luleå kommun hade som mål att halvera den siffran till nästa år.
- Nej jag är inte alls nöjd, säger Barbro Müller, hälsosamordnare i kommunen. 2001 klubbade kommunstyrelsen igenom en målsättning om att få ungdomar att halvera sitt alkoholdrickande. Ett tufft mål som nu totalt misslyckats. Enligt den drogvaneundersökning som kommunen gjort med 3500 ungdomar i Luleå har 63 procent av tjejerna och 62 procent av killarna druckit alkohol innan de fyllt femton år. Det är i princip samma siffror som för sex år sedan. - Jag tycker att det är sorligt att siffrorna fortfarande är så höga och att så många fortfarande har en för tidig alkoholdebut. Men hur påverkas kommunstyrelsens förtroende av att man sätter upp mål som man sedan inte är i närheten av att klara? - Det är möjligt att man kan se det som en trovärdighetsfråga men jag skulle vilja säga att det i först hand är ett misslyckande, säger Barbro Müller, hälsosamordnare i kommunen. Positiva siffror i den omfattande undersökningen är att ungdomar dricker mindra hembränt än tidigare. Lite förvånande är det kanske att det bland tjejerna är 25 procent som druckit hembränt före femton års ålder medan det bland killarna bara är sexton procent. Med det är ändå en minskning sedan 1997 och varför tjejer dricker mer är det ingen som riktigt svara på. Av undersökningen framgår också att hela 20 procent av killarna inte har någon att prata om sina problem med. Och det är allvarligt enligt Barbro Müller, hälsosammornare i kommunen. - Man har sett att det har en stark koppling till ungdomars drogkonsumtion och det är nått som skolan måste arbeta mer med, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".