Årskonferens för ungdomsförbund inom kyrkan

I helgen pågår EFS och Salts årskonferens i Skellefteå, med deltagare även från Norrbotten. Och under konferensen är en fråga hur det ska gå med pengar till förbundet nu under lågkonjunkturen.

EFS är en missionsrörelse inom Svenska kyrkan med cirka 16 000 medlemmar. Salt är det ungdomsförbund som bildats från EFS.

Umeåbon Martin Gunséus sitter i riksstyrelsen och väntar med spänning på att se hur det kommer att gå med pengar till missioner i år. Det med tanke på att det är lågkonjunktur.

- I fjol gick givandet upp. Vi fick mer än tidigare år. Så i år blir det spännande att se, när finanskrisen var med redan från början av året kan det nog bli lite skillnad. Men samtidigt är det en ung organisation som verkligen växer hela tiden, och det bidrar ju till att det går uppåt också, säger han.

Ungdomsförbundet startade för fyra år sen men inte helt utan diskussion om varför det skulle behövas. Pengarna var då ett motiv för att få stöd för all ungdomsverksamhet. En fördel är att arbeta i en ny verksamhet gör att förändringarna går fort, säger Martin Gunséus, och att det inte är några långa instanser för beslut.

Elin Risberg från Piteå håller med om att det behövs ett ungdomsförbund.

- Det öppnas kanaler för ungdomarna, att nu gör vi det här. För det kan ju vara en nackdel med just trofastheten, långsiktigheten, säger hon och menar att ungdomar vill att saker och ting helst ska gå snabbt.

Elin Risberg säger också att ekonomiskt verkar det gå ganska bra, trots lågkonjunkturen.

- Det kan gå bättre. Och vi bygger mycket på de som ger pengar till Salt ideellt.

Åza Meijer, SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista