Arbetslösheten ökar

Den öppna arbetslösheten i länet ökade med 750 personer i augusti jämfört med samma tid i fjol enligt uppgifter från Länsarbetsnämnden.
Totalt var 10 240 personer öppet arbetslösa och det var 6.4 procent av den arbetsföra befolkningen. Kvinnornas arbetslöshet är fortfarande lägre än männens. Övertorneå hade den högsta öppna arbetslösheten med drygt 10 procent och Boden hade den lägsta arbetslösheten. I tre kommuner minskade arbetslösheten förra månaden och det var i Boden, Gällivare och Arjeplog. Ungdomsarbetslösheten är särskilt besvärlig i Norrbotten, det vill säga för de som är mellan 18 och 24 år. Här ökade arbetslösheten med 400 personer, och bland långtidsarbetslösa ungdomar mer än fördubblades den. Länsarbetsdirektör Lena Liljebäck säger att de som blir långtidsarbetslösa oftare har en svagare skolutbildning än andra och därmed har svårare att få fotfäste på arbetsmarknaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".