Många unga hamnar i jobbgarantin

Antalet personer i Arbets-förmedlingens program ”Jobbgaranti för unga” har ökat dramatiskt på bara ett år. Samtidigt tycker chefen vid Arbetsförmedlingen i Luleå att jobbgarantin borde förbättras.

Nathalie Pettersson fick plats i jobbgarantin innan jul. Hon berättar att hon då fick mer hjälp med att söka jobb. Bland annat via jobbklubbar på nätet.

– Man får coaching av folk på nätet hur man ska skriva sitt cv, hur man ska söka jobb och vad man ska säga och sådant där. För mig fungerade det jättebra, säger hon.

Precis som andra mellan 16-24 år fick Natalie Pettersson gå med i jobbgarantin efter 90 dagars arbetssökande. Men först efter ytterligare 90 dagar av tätare kontakter med handläggare börjar man titta efter praktikplatser.

Först ska de unga satsa bara på att hitta jobb, men enligt Göran Nilsson, som är chef på arbetsförmedlingen i Luleå, fungerar det inte under en lågkonjunktur.

– I takt med att efterfrågan på arbetskraft minskar kraftigt så skulle vi vilja börja jobba med andra typer av aktiviteter betydligt mycket tidigare. Det kan handla om arbetspraktik och utbildning, säger han.

Nu i april var nästan 1 700 ungdomar mellan 18-24 år med i jobbgarantin i Norrbotten. Siffran har ökat med 250 procent från cirka 480 personer i april förra året.

– Det speglar de ungas svårigheter att få jobb just nu, säger Göran Nilsson.

Även Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin håller med om kritiken mot jobbgarantin.

– Där får man idag vänta lite för länge på att få ordentliga insatser, och där försöker vi titta över möjligheterna att tidigare än idag kunna få hjälp, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista