Lugna protester mot Sverigedemokrater

Sverigedemokraternas torgmöte i Luleå idag på förmiddagen blev betydligt lugnare än förra gången partiet var på besök i länet. Den här gången, vid Sverigedemokraternas turné inför Europaparlamentsvalet, har polisen arbetat lite annorlunda med de grupper som sagt att de vill demonstrera.

- Jag tror att vårt inledande arbete med dem, att vi har fört en dialog ett par veckor innan det här mötet, har bidragit till att det har blivit lugnare, säger insatschefen Stefan Ström.

Förra sommaren, när Sverigedemokraterna var i Luleå, fick polisen forsla bort ett 40-tal motdemonstranter som samlats för att protestera mot partiets politik. Men så blev det inte nu.

Enligt svensk grundlag har alla rätt att föra fram sina åsikter, som motdemonstranterna i det här fallet. Gränsen går när den eller de som vill säga sin mening stör en allmän sammankomst, som ett sådant här torgmöte. Då är det brottsligt och kan ge böter eller fängelse i upp till 6 månader.

På Storgatan i Luleå orsakade Sverigedemokraterna protester bland annat när de tog upp sitt motstånd mot att Turkiet blir EU-medlem. Men då var polisen snabbt framme och bad demonstranterna att dämpa sig. Hanna Goding är ordförande för Ung änster i Luleå, som hade demonstranter på plats tillsammans med bland annat SSU och Rättvisepartiet socialisterna. Hon säger att det är bättre att ta det lugnt och få stå kvar.

- Då kan vi prata med folk och visa dem vad vi tycker. Att deras politik är rasistisk.

Och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger själv att mötet var ganska lugnt.

- Det är vår främsta kanal mot väljarna skulle jag vilja påstå, att ge oss ut på gator och torg och möta väljare öga mot öga. Framför allt i ett sådant här val där ointresset är så utbrett, säger han.

Partiet har även Piteå och Skellefteå på besöksschemat i dag.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista