Luften har gått ur Klocktärnan

Den planerade vindkraftparken Klocktärnan i havet utanför Piteå skjuts på framtiden i minst fem år. En av orsakerna är att de politiska besluten när det gäller havsbaserade vindkraft inte förändrats i samma omfattning i Sverige som i övriga Europa.

Enligt Charlotte Berg, vd för WPD Scandinavia, som ska bygga vindkraftparken är det dyrare att få ut kraften från den havsbaserade vindkraften och tekniken för att ta tillvara på energin är inte lika utvecklad som för landbaserade anläggningar.  Och med nuvarande system kommer det inte att byggas några havsbaserade vindkraftverk om inte politikerna ser till att det blir en förändring.

Planerna är att klocktärnan ska innehålla 132 vindkraftverk i Piteå skärgård och leverera el som motsvarar hushållsel för 630 000 personer.  Byggprojektet har mötts av protester av ortsbor och namnlistor har lämnats över till kommunledningen där de visat sitt missnöje med namnunderskrifter.  Nu har projektets skjutits på framtiden i alla fall i fem år. 

Men det kommer att bli av. Det är Charlotte Berg vd för WPD Scandinavia säker på. Men hon var lika säker på för två år sedan att det skulle bli av 2010:

- Jag hade förväntat med en tidigare förändring av villkoren för att bygga ut havsbaserad vindkraft, säger Charlotte Berg.

Hur stor är då sannolikheten att det blir någon vindkraftpark på Klocktärnan?

- Jag tycker att sannolikheten att det blir av är god säger Charlotte Berg efter en viss tvekan.  Men det kan ta tid, det kan ta både fem och tio år.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista