Dyrare bygglov i Luleå

Luleå kommun höjer plan- och bygglovstaxan för villor och fritidshus med 41 procent. Det betyder att någon som ska bygga en normalstor villa får betala cirka 7 000 kronor mer för plan- och bygglov från och med november.

Beslutet motiveras av politikerna med att administrationskostnaderna har ökat mycket sedan senaste höjningen 1995. Täckningsgraden är i dag 50 procent av den administrativa kostnaden för arbetet med plan- och bygglov.

Genom denna höjning får Luleå kommun 60 procent av kostnaden täckt eller cirka 400 000 kronor mer i inkomster per år. Då ligger kommunen fortfarande något under riksgenomsnittet i avgifter.

Ett bygglov för ett enbostadshus på 200 kvadratmeter kostar i dag 19 584 kronor och kommer att hamna på 27 540 kronor. För ett fritidshus på 100 kvadratmeter är kostnaden i dag 11 730 kronor och blir med den nya taxan 16 592 kronor. Det vill säga en höjning med 41 procent i båda fallen.

Två partier har reserverat sig mot beslutet och vill ha en höjning i flera etapper. Det är moderaterna och folkpartiet.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista