Höga dioxinhalter i Östersjön

Träindustrins gamla synder och nedfall från luften ligger bakom förhöjda halter av dioxin längs den svenska Östersjökusten. Stora områden av bottnarna är förorenade av miljögiftet, visar en undersökning av ytsediment från Haparanda i norr till Skåne i söder.

Framför allt i de södra delarna av Bottenhavet har vi hittat många platser med höga halter, uppger Kristina Sundqvist vid den kemiska institutionen vid Umeå universitet.

Just i de områdena innehåller också strömming som fångats så mycket dioxin att det överskrider EU:s gränsvärden flera gånger om.

Tidigare användning av klorfenol för att impregnera virke tros vara en av orsakerna till de höga halterna, andra processer som tidigare använts inom trä- och massaindustrin kan också ha betydelse.

Sedimenten vid många av de platser där man tagit prov har så höga dioxinhalter att de kan utgöra en risk för Östersjöns ekosystem, enligt Kristina Sundqvist.

Men luftburna föroreningar påverkar också havet.

- Det är svårare att säga var de kommer ifrån, det finns så många potentiella källor där, säger hon till TT.

Något som förbryllar forskarna är att fet matfisk som strömming inte har visat några tecken på sjunkande dioxinhalter sedan mitten av 1980-talet, trots minskade utsläpp från industrier sedan dess.

Dioxin är cancerframkallande och kan bland annat påverka immunsystemet och fruktsamheten negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista