Vuxenutbildning på sommaren

Luleå kommun inför vuxenutbildning året runt i stället för studier uppdelade i terminer. Arbetslösheten och ändrat bidragssystem till vuxenstuderande har gjort att fler vill studera på sommaren.

- Det finns stor efterfrågan på vuxenutbildning på sommaren och lov som påsk exempelvis, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S). Dels är det enskilda personer som vill studera på tider de inte kunnat tidigare och dels är det företag som vill att anställda ska kunna få utbildning under lågkonjunkturen, då arbetstillfällena minskar.

Privata läroföretag erbjuder i dag vuxna att studera året runt och då bör även kommunen göra detsamma, anser politikerna som är eniga i Luleå om att införa året-runtsystem inom vuxenutbildningen.

Det är cirka 30 lärare som kommer att beröras direkt, förhandlingar med dem återstår. De måste alltså gå över till semesteranställning. Lärarna på SFI, Svenska för invandrare, har redan den anställningsform som kommer att införas.

Piteå och Bodens kommuner har redan infört åretruntundervisning för vuxna.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista