Många protester mot kraftverksbygge

Över 1000 personer har skrivit på en protestlista mot ett planerat vattenkraftsbygge i Arjeplogsströmmarna. Ärendet behandlas just nu av miljödomstolen som är den myndighet som beslutar om tillstånd. Kommunstyrelsen i Arjeplog har sagt sig vara positiv till ett kraftverksbygge.

Men Arjeplogsströmmarna är alltför värdefulla för att röras. Det säger sportfiskaren och etablerade fiskeboksförfattaren Gunnar Westrin. Han är en av dem som har skrivit på protestlistan.

- Det finns ingenting annat som liknar Arjeplog i hela Sverige, kanske inte ens i hela Europa, där man alltså har en storvuxen stam av öring. Och när man tittar historiskt på den stora öringen så har vi byggt bort mer än 90 procent av de öringarna, säger han.

Det är Arjeplogs allmänning som vill ha ett nytt kraftverk mellan sjöarna Sälla och Tjårvesjåkkå. Allmänningen pekar på samhällsintresset med förnyelsebar energi, men framför allt att det skulle ge pengar direkt tillbaka till allmänningens delägare.

Att det handlar om ett lokalt ägande fick också kommunstyrelsen att yttra sig positivt om utbyggnaden till miljödomstolen, och mena att det väger tyngre än en eventuell påverkan på miljön.

Protestlistan kom i gång efter kommunstyrelsens beslut, och startades av en sportfiskare i Älvsbyn. Många från hela Sverige har skrivit på, men Gunnar Westrin hoppas på motstånd även lokalt i Arjeplog.

- Jag vet att det finns ett stort motstånd men det är inte organiserat. Jag hoppas det blir det nu.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista