Kraftverk bättre affär än fiske

Att bygga ett nytt kraftverk i Arjeplogsströmmarna är en bättre affär än att satsa på fiskenäringen. Det säger Håkan Ederlöv som är styrelseordförande i Arjeplogs allmänning.

Den kritik som kommit mot allmänningens kraftverksplaner, bland annat i form av en protestlista med över 1000 underskrifter, menar han måste vägas mot de ekonomiska fördelarna för bygden.

- Den här fastigheten ingår i Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområde. Och där, för det senaste året, är det omsatt för 125 000 kronor på fiskekortförsäljning. Av det går ingenting tillbaka till delägarna som upplåter det här vattnet för fritidsfiske. Men kraftverket beräknas kunna ge omkring en miljon kronor i vinst till delägarna redan första året, säger han.

Hittills har tappningen av vatten ut till vattendragen i området legat över den minsta mängd som tillåts. Det är det överskottet som allmänningen vill utnyttja.

Men kraftverket skulle påverka vattenflödet och vara negativt för öringbeståndet.

Det konstaterar Fiskeriverket i ett yttrande till miljödomstolen, som avgör om kraftverket får byggas. Ingemar Perä jobbar på Fiskeriverket i Luleå, och han har även tittat på om något behöver göras ifall miljödomstolen säger ja.

- Till viss del kan det naturligtvis kompenseras för fiskets del genom utsättning av odlad fisk. Men själva bevarandevärdet i att ha kvar det bestånd av öring som finns där i dagsläget är mycket högre, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista