Mindre utskrivning av Rohypnol

Norrbotten ligger på sjätteplats i förbrukningen av äldre typer av sömnmediciner, typ Rohypnol. Det visar en sammanställning från Apoteket .
Distriktsläkare Bosse Henricsson i Arjeplog tror att anledningen till att Norrbotten ligger så högt är att medicinerna helt enkelt behövs. Rohypnol är en medicin som vanligen används av äldre personer, och att vi har en äldre befolkning kan vara orsaken, säger han. I Norrbotten är förbrukningen 9,87 daglig dygnsdos per 1000 innevånare. Listan toppas av grannlänet Västerbotten. I hela landet har förbrukningen av sömnmedicinerna minskat markant. I Norrbotten har förbrukningen inte minskat lika mycket som övriga landet. Under det senaste året minskade förskrivningen av den här typen av mediciner med 10,9 procent. Förbrukningsminskningen för hela riket är 14,6 procent. Till gruppen Bensodiazepiner räknas bland annat läkemedlen Rohypnol, Flunitrazipan, Mogadon och Halcion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".