Moskosels elever välkomna i Vidsel

Tretton av Moskosels högstadieelever får gå i skolan i Vidsel i grannkommunen Älvsbyn . Det beslutade Älvsbyns politiker sent i går. En längre tid har föräldrar och elever i Moskosel protesterat mot att de skulle flyttas in till Fridhemsskolan inne i Arvidsjaur.

- Det känns verkligen positivt, säger en mycket nöjd föräldrarrepresentant i Moskosel, Ingemar Nyström.

Men det finns ett krav från Älvsbyns kommun att ni måste ordna skolskjutsen till Vidselskolan själva?

- Ja vi hade hoppats på att få den ordnad, men vi har nog en lösning på det också.

Föräldrarna i Moskosel och deras ungdomar anser att det skulle vara ofördelaktigt för eleverna att flyttas in till Fridhemsskolan i Arvidsjaurs centralort. Politikerna i Arvidsjaur vill göra besparingar och har räknat på att det blir billigare att ha Moskoseleleverna där.

Men då agerade man i Moskosel och ansökte om att få gå i sin grannkommuns skola i Vidsel och även om det är en längre skolresa dit så anser de att skolschemat i Vidselskolan är mer förtätat med mindre håltimmar, så att deras elever tjänar betydligt i tid på att gå i Vidsel i stället för i Fridhemsskolan.

Nu har Moskoseleleverna fått klartecken för att börja i Vidsel i höst på högstadiet och gå ett år framåt där. Men saken kompliceras av att det finns förslag i Älvsbyns kommun att lägga ner högstadiet i Vidselskolan. Det skulle vara från 2010 på hösten. Men än är inte sista ordet sagt i den frågan.

- Man vet aldrig. Kanske kan vi rädda högstadiet kvar när vi flyttar dit, säger Ingemar Nyström, Moskosel.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista