Stöd till ekologisk odling i norr eller söderut?

Av det statsstöd som satsas på ekologisk livsmedelsproduktion så borde merparten gå till jordbruket i södra Sverige. Det tycker nationalekonomen Helena Carlsen som utrett frågan för Livsmedelsekonomiska institutet (SLI) i Lund.
För att få de bästa miljöeffekterna borde statsstödet satsas där det bedrivs ett intensivt jordbruk och där man använder sig av mer bekämpningsmedel. Men Kravs kontrollant i Norrland Eva Ahlskog, som har sitt arbetsområde från Örnsköldsvik till Kiruna, håller inte med om att pengarna inte behövs i det norrlänska jordbruket. Av de totalt 460 miljoner som går till ekologisk jordbruksproduktion är det viktigt att pengarna kommer alla jordbrukare tillgodo Det säger Eva Ahlskog som menar att det är viktigt att förbättra miljön och minska användningen av bekämpningsmedel i hela landet. Statsstödet är även viktigt för att gynna lokal livsmedelsproduktion som är ekologisk. Det säger Eva Ahlskog i Umeå till P4 Västerbotten. Tre procent av Norrlands åkerareal besprutas med kemiska bekämpningsmedel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".